Jak zadbać o zachowanie sterylnych warunków na hali produkcyjnej?
Jeżeli zależy Ci na tym, aby uzyskać wysoki stopień czystości na hali - poniżej przedstawiamy kilka zasad, których należy rygorystycznie się trzymać. Oto wybrane z nich!
Zobliguj pracowników produkcyjnych do noszenia jednorazowych czapek ochraniających włosy
Jeżeli Twoja załoga pracuje czy to w sektorze spożywczym czy np. kosmetycznym - kluczowym aspektem jest zachowanie odpowiednich warunków na hali. W trosce o to, aby maksymalnie zredukować możliwość dostania się ciał obcych, w tym włosów do jakiegokolwiek produktu - przed właściwym wejściem na halę powinien znajdować się podajnik z jednorazowymi czapkami, które powinny szczelnie ochraniać włosy. Dotyczy to również panów, którzy nie są krótko obcięci. Dzięki temu nie będzie możliwości, abyś otrzymał reklamację wynikającą np. ze znalezienia włosów po otwarciu hermetycznie zamkniętego opakowania.
Stacja do dezynfekcji rąk, fartuszki robocze - to kolejne niezbędniki!
Troska o zachowanie sterylnych warunków na hali powinna także obejmować zachowanie czystości dłoni - nawet jeżeli praca przebiega w rękawiczkach. Kolejnym aspektem jest też konieczność zakładania specjalnych fartuszków. Dzięki temu ochronią przed przedostawaniem się zanieczyszczeń czy mikroustrojów z zewnątrz. Regularne pranie takiej odzieży to konieczność - chyba że zdecydujesz się na jednorazowe propozycje.
Zainwestuj w stacje higieny i wejdź na poziom pro!
Prezentowane stacje higieny stanowią jeden z elementów zaawansowanego wyposażenia, które umożliwia zachowanie sterylnych warunków na hali przemysłowej. Aby ułatwić korzystanie np. z płynu dezynfekującego i ograniczyć ryzyko "zapominania" w zastosowaniu go przed wejściem na halę - dobrym rozwiązaniem będzie wybranie specjalnych bramek obrotowych, które są wyposażone w dedykowane podajniki z płynem. Takie bramki higieniczne to naprawdę skuteczne rozwiązanie, które umożliwia zachowanie wysokich standardów czystości w wybranych obszarach w Twojej firmie.
Wybierz odpowiedni wariant do swojego przedsiębiorstwa
Powyższe propozycje powinny zainspirować każdego właściciela firmy produkcyjnej czy też menagera kontroli jakości. Przedstawione pomysły zostały zaprezentowane rosnąco pod kątem kosztu. Warto jednak podkreślić, że takie systemy jak np. stacjonarne stacje higieniczne są o tyle korzystne, że zapobiegają sytuacjom, w której pracownicy mogliby nie skorzystać z płynu do dezynfekcji. Ostateczna decyzja należy do Ciebie - warto jednak wziąć pod uwagę wszystkie aspekty związane z korzystaniem z konkretnych rozwiązań.